Pradžia

Įrašai

Kelionė į Pašilių stumbryną

Stumbr   Prieš rudens atostogas su  „Gamtos bičiulių“ ir „Trijų švieselių“  būrelių  vaikais apsilankėme  Panevėžio rajone esančiame Pašilių stumbryne. Čia mokiniai iš arti pamatė miško galiūnus-stumbrus. Gėrėjosi stumbrais nuo dengtos pakylos – apžvalgos aikštelės.

   Iš pradžių stumbrų nesimatė. Girininkas paaiškino, kad visa kaimenė ganosi miške. Tačiau, kai prižiūrėtojas ėmė pildyti šėryklas, stumbrai  pasirodė ir šuoliais pasileido prie skanėstų. Nuo tėvelių neatsiliko ir maži stumbriukai.  Nepastebėjome, kaip prabėgo valanda, nes patyrėme daug nepakartojamų akimirkų. Vaikai ne tik stebėjo stumbrų kaimenę, aptarinėjo, kaip jie atrodo, kokie yra dideli ir galingi, bet ir suskaičiavo visus stumbrus.

   Vėliau keliavome į Krekenavos regioninio parko lankytojų centrą. Ant grindų ir lubų priklijuoti gyvūnų pėdsakai vedė  ekspozicijos link.  Stebėdami  sienų piešinius, susipažinome su parko gyvūnais ir augalais. Vaikai stebėjo animuotus siužetus, sužinojo, kaip negalima elgtis gamtoje, kokia žala padaroma gamtai neatsakingai elgiantis. Videofilme išvydo jau matytus stumbrus, sužinojo apie šių miško galiūnų gyvenimo ypatumus.

   Ekspozicijoje buvo panaudoti įvairūs gamtos garsai, kvapai. Dėmesį traukė stiklo pertvaroje įkomponuoti parke surinkti augalai. Labiausiai vaikams patiko su ausinėmis klausytis paukščių balsų.

   Antrame centro aukšte apžiūrėjome verpimo ratelių parodą.

   Kupini gerų įspūdžių, grįžome namo.                   

 

Pašilių stumbrynas