Pradžia

Įrašai

Teatralizuota pamoka „Iš amžių glūdumos“

Tarmes   Šiuolaikiniam jaunimui labai didelę įtaką daro Lietuvos bei pasaulio popkultūra. Daugelis paauglių ir jaunuolių dažnai atsisako arba gėdijasi tradicinės tautinės kultūros. Todėl folkloro aktoriai koncertą – vaidinimą „Iš amžių glūdumos“ sumanė kaip teatralizuotą pamoką tam, kad kiekvienas Lietuvos vaikas ar jaunuolis turėtų galimybę jį pamatyti.

      Lapkričio 25 dieną ir mūsų mokykloje svečiavosi folkloro aktorės Janina Matekonytė bei Kristina Bareikienė. Jos surengė koncertą – vaidinimą „Iš amžių Pamoka1glūdumos“. Teatralizuotos pamokos metu mokiniai, keliaudami po visą Lietuvą, susitiko su greitakalbe suvalkiete, šmaikščiai juokaujančiais žemaičiais, išvydo scenos vaizdelį dzūkų tarme. Skambant kupiškėnų tarmei, mokiniai stebėjo nuometo užrišimą, klausėsi sutartinių, senovinių dainų.

     Mokiniai išvydo kostiumus, kuriems panaudoti tradiciniai audiniai, prie stilizuotų kostiumų išradingai pritaikytas lietuvių liaudies kostiumo detales: klumpes, nagines, karūnas, „kalpokus“ su kaspinais, vainikus, taip pat pamatė ir išgirdo senovinius liaudies instrumentus.

     PB252042Spektaklis – koncertas buvo patrauklus tuo, jog mokiniai buvo įtraukti į sceninį veiksmą ir tarsi jame dalyvavo. Šia teatralizuota pamoka įspūdingai baigėsi ir 5 – 10 klasių projektas „Ruduo su teatru“, vykęs visą rudenį.