Pradžia

Įrašai

Tikėjimas ir laisvės meilė. Sunkus kelias į nepriklausomybę

Tik    Paskelbus akciją „Lietuvai ir man“, Skapiškio mokyklos mokiniai ir mokytojai tapo aktyviais jos dalyviais: pynė apyrankes, kūrė linkėjimus Lietuvai.

   Tikybos mokytoja Žydra Andrijauskienė pasiūlė sujungti akciją su ateitininkų būrelio projektu ir kartu vykti į Vilnių.

   Kovo 9 dieną šešiolika  mokinių išvyko užrišti apyrankių ant gediminaičių stulpų Nacionalinėje dailės galerijoje. Džiugu, kad akcijoje dalyvavo tiek daug mokyklų, bet apyrankės nebetilpo ant stulpų ir visas kūrinys buvo perkeltas į Seimą. Ten  nukeliavo ir mūsų apyrankės. Gaila, kad patiems jų neteko užrišti.

   Po šios nedidelės nesėkmės mokiniai susipažino su Vilniaus objektais, jungiančiais tikėjimą, laisvę ir kelią į nepriklausomybę. Užupio Respublikoje apžiūrėjo skulptūrą  „Atgimimo angelas“, Bernardinų vienuolyno bažnyčios koplyčioje apžiūrėjo fotografijų parodą, skirtą onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams. Penktokai visiems priminė gotikinės šv. Onos bažnyčios istoriją. Mokiniai sustojo prie paminklo Adomui Mickevičiui, prie kurio 1987 m. vyko pirmasis mitingas, skelbtos Lietuvos laisvės idėjos. Vilniaus Arkikatedroje bazilikoje prisimintas dangiškasis Lietuvos globėjas šventasis Kazimieras, valdovai, kurių palaikai ilsisi rūsiuose. Daug gražių prisiminimų paliko susitikimas su vienuolėmis, priklausančiomis Eucharistinio Jėzaus seserų kongregacijai. Šios vienuolijos steigėjas yra tėvas Pranciškus Masilionis SJ. „Vienuolijos tikslas yra, kad visi, o ypač vaikai ir jaunimas, labiau pažinę ir pamilę Eucharistinį Jėzų, pagal jį tvarkytų savo asmeninį, šeimų ir visuomeninį gyvenimą“. Sesuo Gerarda (Elena Šuliauskaitė) daug pasakojo apie sovietmetį ir jos darbą redaguojant pogrindinį leidinį „Lietuvos katalikų bažnyčios kronika“. Šį darbą sesuo Gerarda aktyviai dirbo nuo 1975 metų vasaros iki 1984 metų pavasario. Mokytojoms Žydrai Andrijauskienei ir Rasai Kaušakienei ji padovanojo knygą „Laisvė ir tikėjimas: krikščioniški trileriai sovietmečiu“. Šioje knygoje yra rašoma: „Kiekviena karta turi kovoti savas kovas dėl Dievo ir Tėvynės“. Puikus credo, tinkantis ir šiuolaikiniam žmogui.
 

Tikėjimas ir laisvės meilė